Sarajevo | avionske karte Sarajevo | Jeftine avio karte Sarajevo

Sarajevo

Avio karte Sarajevo | Aerodrom Sarajevo – Jeftine avio karte | BiH Travel BiH Nazovite nas
Avionske karte Sarajevo – rezervacije i online kupnja (SJJ)

10 razloga za posjetiti Sarajevo

1. Odlična polazna tačka

Sarajevo se nalazi u srcu Jugoistočne Evrope i odlična je polazna tačka za obilazak cijelog regiona. Samo 126 kilometara južnije nalazi se središte regije Hercegovina, suncem okupani Mostar, čiji se simbol Stari most nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštičenih spomenika kulture. Fascinantni Dubrovnik, grad-muzej na morskoj obali, udaljen je 239 kilometara od Sarajeva, a glavni grad hrvatske primorske regije Dalmacija Split je na 246 kilometara od Sarajeva. Sarajevo je 293 kilometara udaljeno od glavnog grada Srbije Beograda, 405 kilometara od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, te 231 kilometar od crnogorske prijestolnice – Podgorice.

2. Vrhunska vrijednost za novac

Sarajevo je u samom vrhu na listi evropskih glavnih gradova u kojima posjetitelji za svoj novac dobijaju odličnu vrijednost. Bilo da je riječ o smještaju, kupovini suvenira, zanimljivim turama po gradu, posjetama atrakcijama, ukusnom obroku u vrhunskom restoranu sa spektakularnim pogledom, večernjem provodu u nekom od top klubova, wellness tretmanu i zdravstvenim uslugama, ili o nezaboravnom vikendu u nekom od ski resorta koji se nalaze u blizini grada, Sarajevo će svoje posjetitelje sigurno iznenaditi vrhunskim odnosom cijene i kvaliteta koji će za svoj novac dobiti.

3. Mjesto bogate historije

U Sarajevu ćete naići na tragove neolitske butmirske civilizacije, Ilira, Rimljana, Slavena, ostavštine srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austrougarskog carstva, Kraljevine i Socijalističke Republike Jugoslavije… Samo u posljednjih 100 godina Sarajevo se nalazilo u 6 različitih država, bilo svjedokom Sarajevskog atentata, Prvog i Drugog svjetskog rata, XIV Zimskih olimpijskih igara, najduZe opsade jednog grada u modernoj historiji… Sarajevo je mjesto bogate historije i svojim posjetiteljima ima za ispricati mnostvo fascinantnih prica.

4. Jedinstvena kulturna mješavina

Na granicama Bosne i Hercegovine su se stotinama godina dodirivala dva velika carstva – Osmansko i Autrougarsko, koja su u to doba predstavljala i dvije pole svijeta; istočnu i zapadnu, islamsku i kršćansku. To je Bosnu i Hercegovinu i njezin glavni grad i odredilo da postane raskršće svjetova, mjesto gdje se, u srcu Balkana, dodiruju i u jedno spajaju Istok i Zapad. Sarajevo je i jedan od rijetkih gradova gdje tokom desetominutne šetnje možete naići na bogomolje najznačajnijih monoteističkih religija svijeta – pravoslavnu i katolićku crkvu, sinagogu i džamiju. Sve te tradicije začinile su i jedinstvenom učinile kulturnu mješavinu Sarajeva. Jeftine avio karte za Sarajevo

5. Opuštajući ritam

Svaki grad ima svoj jedinstveni ritam, a ritam Sarajeva je lagan i opuštajući. Sarajlije običavaju satima sjediti i družiti se sa prijateljima uz kafu ili neko drugo piće, pa ta “zarazna” navika vrlo brzo pređe i na posjetitelje Sarajeva, koji posjet glavnom gradu Bosne i Hrcegovine gotovu u pravilu iskoriste kako bi usporili životni ritam i pronašli vremena za uživanje u dokolici. U Sarajevu ne morate sve obaviti i obići danas, već nešto možete ostaviti i za sutra, a današnji, prelijepi dan možete iskoristiti da zauzmete udobno mjesto u nekom od sarajevskih kafića i vrijeme provedete ne radeći ništa, ili skoro pa ništa.

6. Idealna veličina

Sarajevo je dovoljno veliko da u njemu ima mnogo toga za vidjeti i doživjeti, a istovremeno i dovoljno malo i kompaktno da gdje god poželite možete stići pješice. Pješaćenje je, definitivno, najbolji način obilaska gotovo svih sarajevskih znamenitosti, od kojih se večina nalazi u radijusu od svega nekoliko kilometara. To je i najbolji način da otkrijete sve čari uskih ulica u starom dijelu grada, ali i ljepote sarajevskih fasada ukrašenih fascinantnim reljefima. Ukoliko vam se, ipak, ne mili pješaćiti, nemojte brinuti; cijena taxi prevoza je među najpovoljnijim u Evropi, pa ovo prevozno sredstvo moćete iskoristiti ne samo da obiđete grad, nego i da posjetite neko od obližnjih izletišta.
avio karte za Sarajevo

7. Prekrasna priroda

Uz sve one prednosti koje jedan glavni grad posjetitelju može ponuditi, u Sarajevu ćete dobiti mogućnost i da se za svega desetak minuta vožnje, ili manje od sat vremena šetnje, nađete potpuno izvan urbanog miljea, u prekrasnoj i netaknutoj prirodi, okruženi zelenilom i hladom drveća i svježinom rijeka i potočića, gdje će vas opiti miris cvijeća i prelijepo glasanje ptica. Zimi sve to obijeli, a skijališta na kojima su održana takmićenja u sklopu XIV Zimskih olimpijskih igara svega su pola sata vožnje udaljena od grada, pa se začas možete naći u prekrasnoj planinskoj kućici, gdje ćete uz pucketanje vatre u kaminu uživati u zimskoj čaroliji.

8. Sigurna destinacija

Iako su širom grada još uvijek vidljivi ratni ožiljci, Sarajevo se danas ubraja među najsigurnije glavne gradove u Evropi. Ne postoje kvartovi koje treba izbjegavati, ali Vam, ipak, preporučujemo da se u večernjim satima držite osvijetljenih ulica. Savjetujemo Vam i da se čuvate džeparoša, posebno u javnom prevozu, te da svoje novčanike ne nosite u zadnjim džepovima, ili ruksacima. Ukoliko ste stigli automobilom, preporučujemo Vam da ga parkirate na neki od parkinga pod nadzorom, a savjetujemo Vam i da budete oprezni prilikom odlaska u prirodu; neka područja su još uvijek minirana. Ipak, ukoliko se naoružate zdravim razumom u Sarajevu, ne biste trebali naići na bilo kakvu neprijatnost.

9. Ukusna i organska hrana

Jutro u Sarajevu započinje tradicionalnom bosanskom kafom, koja se služi u malim bakrenim posudama (džezvama). Uz ručak tu je izbor vina uzgajanih u vinogradima Hercegovine iz autentičnih sorti grožđa žilavka i Blatina, a večernja zabava gotovo je nezamisliva bez Sarajevskog piva, dobivenog iz gradske pivnice, koja djeluje još od 1888. godine. Tradicionalna hrana vrlo je ukusna i organskog je porijekla. ćevabdžinice nude “ćevape”; grilovane mesne valjutke servirane u pljosnatom hljebu (somun), a u buregdžnicama možete izabrati neku od bosanskih pita.

10. Gostoljubivi i prijatni ljudi

Ako ljepotu jednog grada čine ljudi, onda Sarajevo definitivno spada među najljepše gradove na svijetu. Jer, ono po čemu je Sarajevo nadaleko poznato jeste gostoljubivost i prijatnost njegovih stanovnika, koji će se svojski potruditi da putniku boravak u njihovom gradu učine posebnim. Bilo da vam treba preporuka za izlazak van, ili ste se izgubili i potrebna vam je uputa, ne oklijevajte obratiti se prolaznicima, konobarima ili trgovcima i pitati ih za ono što vas zanima. Nerijetko ćete uz odgovor dobiti i interesantnu priču, pa se nemojte iznenaditi ukoliko u Sarajevo dođete kao turista, a iz njega odete kao Sarajlija avio karte za Sarajevo | Jeftine avio karte za Sarajevo

Share the Post

Call Now ButtonCall Now