TravelBiH.com - Mostar se s razlogom naziva ponosom Hercegovine -BiH

Mostar

Jeftini letovi Mostar | Zračna luka (ZL) Mostar (OMO) Bosna i Hercegovina
BiH travel BiH Najjeftinije avio karte Mostar Nazovite nas

Mostar
shadow

Mostar
Mostar se s razlogom naziva ponosom Hercegovine, a svi koji ga posjete ubrzo će razumjeti zašto je to tako. Ni jedan drugi grad na svijetu nije toliko vezan za jedan most kao što je to slučaj sa Mostarom. Sam naziv grada sugeriše tu neraskidivu vezu koja je zamršenija nego li legendarni Gordijev čvor. Uostalom, Aleksandar je Gordijev čvor razriješio mačem, a Mostar i njegov Stari su se oporavili i nakon rušenja Mosta u hladnu Neretvu. Mostar je grad pjesnika, umjetnika, sportista, učenjaka, mjesto u kojem tok života određuju vrela klima i ledena Neretva. Bijeli grad nad zelenom rijekom je mjesto gdje je uglađena Evropa upoznala mistični Orijent, a Mostar je i danas most na kojem se susreću brojne civilizacije.
Posjeta Mostaru biće jedinstveno iskustvo za svakog putnika s obzirom da se ovaj grad ne može upoznati kroz posjete muzejima i galerijama, kojih ipak ima mnogo. Međutim, duh Mostara sakriven je u ulicama bijelih, kamenih objekata iz osmanskog doba, zatim na gradskoj tepi tj. tržnici i u hladovini brojnih kafana uz obalu rijeke. Stari Most je najvažniji objekat u gradu i centar svih zbivanja, a njegov luk već stoljećima oduzima dah svima koji ga vide. Posmatranje skokova mostarskih liski u zelenu Neretvu je prizor koji možda još i više ostavlja bez daha, a ujedno i razlog zbog kojih navedene egzibicije treba prepustiti profesionalcima. Mostar je također i grad česmi pa se tako skoro na svakom ćošku može pronaći jedna, a posjeta Mostaru tokom ljetnih mjeseci daće vam najbolji odgovor zbog čega su česme zaista nužne u ovome hercegovačkom biseru. Nekoliko kilometara južnije od centra Mostara nalazi se još jedan arhitektonski grad, inače već decenijama centar najznačajnije likovne kolonije u cijeloj Bosni i Hercegovini, a to je stari grad Počitelj. Nekada centar srednjovjekovnih plemića i osmanskih begova, a danas značajna turistička lokacija zbog koje posjetioci produžuju svoj boravak u Mostaru ali i cijeloj Hercegovini.

Share the Post

Call Now ButtonCall Now

Privacy Preference Center

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/