Dubrovnik | avio karte za dubrovnik | jeftine avionske karte za dubrovnik

Dubrovnik

Jeftini letovi Dubrovnik | Avio karte Dubrovnik | Croatia Airlines – Letovi do Hrvatske Nazovite nas
Najjeftinije avio karte i najbolje avio linije za Dubrovnik

Dubrovnik
shadow

Dubrovnik - Croatia

Dubrovnik
Dubrovnik, ili kako ga još često nazivaju „Biser Jadrana“ je smješten na samome jugu Hrvatske. Smatra se da je Dubrovnik jedan od najvažnijih turističkih, historijskih ali i kulturnih centara države, pa stoga nije veliko iznenađenje da svi turisti koji posjećuju jugoistočnu Evropu obavezno navrate do Dubrovnika, obilazeći tako mnogobrojne atrakcije u gradu.
Historija grada Dubrovnika seže još u 7. stoljeće, kada je grad i nastao, a svoj procvat doživio je u 15. i 16. vijeku, zahvaljujući pomorskoj trgovini, ali i trgovini sa Osmanskim Carstvom. Ne samo da je Biser Jadrana imao izuzetno bogatstvo, nego je također imao i dobre diplomatske odnose, a sve ovo je omogućilo gradu da postane i centar razvoja jezika i književnosti koji je iznjedrio brojne pisce, pjesnike, slikare i umjetnike.
Danas je Dubrovnik mjesto koje turisti jednostavno obožavaju, a uistinu i imaju radi čega.
Gradske zidine – nezaboravni obilasci
Najupečatljivije i najinteresantnije odlike grada Dubrovnika su neizostavno njegove zidine, dugačke gotovo 2 kilometra, unutar kojih se nalazi nezaboravni Stari Grad koji je smješten u podnožju brda Srđ. U Stari Grad se može ući na jedna ili na druga vrata, koja se nazivaju Vrata od Pila i Vrata od Ploča. Oboja vrata su sama po sebi impozantna i sastoje se od unutarnjih i vanjskih vrata, kao i dva spojena mosta, od kojih je jedan napravljen od drveta i pokretan je, što znači da su nekoć stanovnici Dubrovnika koristili pokretni most koji su noću dizali, te tako sprječavali neprijateljske snage da uđu u grad i nanesu mu eventualnu štetu. Sama posjeta gradskim zidinama kao i Starom Gradu neće ostaviti ravnodušnim nijednog turistu, pa će svaki obilazak starog jezgra grada Dubrovnika biti nadasve zanimljiv a pri tome ćete zasigurno uočiti divne i pažnje vrijedne detalje.
Historijske i kulturne znamenitosti na svakom koraku
Nakon posjete gradskim zidinama, nemojte oklijevati da odvojite i malo vremena za posjetu prelijepoj tvrđavi Lovrijenac. Nalazi se prije ulaska na kapiju Pile, na desnoj strani. Ova kamena ljepotica će vas sigurno očarati, a kada saznate da je ona i jedan od simbola Dubrovačkih ljetnih igara, te da u njenom dvorištu možete prisustvovati različitim kulturnim manifestacijama, poželjet ćete da joj se svakodnevno vraćate.
A s lijeve strane ulaska na Vrata od Pila, neizostavno ćete uočiti Minčetu – najvisočiju kulu u gradu. Izgledom podsjeća na krunu, a kada se kod lokalnog stanovništva, ili pak kod svog turističkog vodiča malo raspitate o Minčeti, saznat ćete da je upravo na Minčeti u prošlosti bio postavljen top od bronze a težio je nevjerovatnih 70 tona.
Stradun – Barokna raskoš i samostani
Mjesto svih važnih događaja u gradu, najveća i glavna ulica stare jezgre grada je Stradun. Cijela ulica je izgrađena od kamena, pa ćete uživati koračajući Stradunom koji nudi prelijepu i hvale vrijednu baroknu raskoš u obliku palača i crkvi, koje se nalaze s obje strane ulice. Naravno, tu su i dominikanski i franjevački samostani, koji će vam ispričati nevjerovatne priče iz davnina, anegdote i legende, a posjetite li bogatu franjevačku biblioteku, ostat ćete pozitivno iznenađeni njenim korpusom i građom. Ono što će vas na Stradunu također fascinirati je i najpoznatija apoteka u Evropi, koja se još uvijek koristi u svrhe liječenja.
Politički, vjerski i turistički simboli
Hiljade turista iz cijeloga svijeta, koji svakodnevno koračaju ulicama Dubrovnika, dolaze i do historijskih, a danas turistički važnih destinacija u gradu. Jedna od njih je, naravno, Knežev dvor, koji je u prošlosti predstavljao sjedište Dubrovačke Republike. Odmah uz Knežev dvor nalazi se i Gradska vijećnica, koja je političko sjedište grada i dan danas. Nakon posjete Kneževom dvoru, bit ćete u prilici i da posjetite dvije prelijepe i isto tako važne crkve u gradu, od kojih je prva katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, a druga crkva svetog Vlaha. Posjetite i tvrđavu Revelin i tvrđavu svetog Ivana, a u unutrašnjosti ove druge, imat ćete priliku da posjetite Pomorski muzej i svima dobro poznati Akvarij.
Sve ovo, i zaista mnogo više, ponudit će vam fenomenalni grad Dubrovnik ukoliko se odlučite da ga posjetite. Naravno da vaša posjeta Dubrovniku može da bude nezaboravno iskustvo, a naročito ako rezervišete odličan i povoljan smještaj i još povoljnije avionske karte. Za ovo drugo vam svakako možemo pomoći, ako posjetite stranicu www.travelbih.com, koja nudi jeftine avionske karte u oba smjera. Pokušajte i sigurno se nećete pokajati!

Share the Post

Call Now ButtonCall Now